Depression hos mænd

Depression hos mænd er noget, der ofte ikke bliver talt om. Alt for mange mænd lider i tavshed med tanker om at “være stærke” og “ikke at ville bekymre andre”. Faktisk anslås det, at 1 ud af 5 personer, der lider af depression, er mænd.

Det er vigtigt at få budskabet ud til mænd om at åbne op og tale om, hvordan de har det, hvis deer deprimeret. Det er også vigtigt at forstå de forskellige faktorer, der kan føre til depression hos mænd, og hvilke former for behandlinger, der anbefales.

Denne artikel vil give oplysninger om:

Hvordan er depression anderledes for mænd?

Hvad er tegnene på depression hos mænd?

Symptomerne varierer mellem mænd og kvinder. Mænd har tendens til vender vreden indad, mens kvinder har en tendens til at vende vreden udad. Desuden har mænd sværere ved at genkende deres symptomer og kan ofte overse advarselstegnene på depression helt og holdent.

Hvis du er en mand, der føler dig deprimeret, er her nogle tips til, hvad du kan gøre:

Vær åben om, hvordan du har det, over for dine kære og overfor lægelige fagfolk , og hold dig til din behandlingsplan. Endelig skal du nyde de små glæder i livet, når du kan. Prøv ikke at lade depressionen fjerne enhver mulighed for glæde i dit liv!

Hvordan er depression anderledes for mænd?

Der er nogle vigtige forskelle på, hvordan depression hos mænd og kvinder opleves:

1) Når kvinder føler sig deprimerede, har de en tendens til at bliver grådkvalt og ønsker at trække sig tilbage fra andre. Når mænd føler sig deprimerede, har de ofte en tendens til ikke at græde eller vise, at de har det dårligt, men bliver i stedet vrede og irritable.

2) Mænd kan overse de første tegn på depression, fordi de har en tendens til at fokusere udadtil på det, der sker i deres liv, og ikke indadtil, som kvinder gør. Mænd kan f.eks. ikke bemærke, at de ikke sover godt, eller at deres appetit har ændret sig.

3) Mænd er mere tilbøjelige til at undgå følelser af depression ved at undgå situationer, hvor de føler sig nede, eller ved at dulme deres følelser med alkohol eller andre stoffer. De kan også finde en vis tilfredsstillelse ved at deltage i højrisikoadfærd som spil, hvilket kan føre til flere problemer.

Advarselstegn på depression hos mænd kan omfatte:

1) Sover for meget eller for lidt. Nogle mænd tager sovepiller for at hjælpe dem med at sove, så de kan flygte fra deres følelser. Dette kan dog også være et tegn på et dybere problem, og det er vigtigt at tale om, hvordan du har det med en nærtstående person eller sundhedspersonale.

2) At miste interessen for aktiviteter eller hobbyer, som du engang var glad for, kan være et tegn på, at der er noget galt. At tilbringe tid alene, trække sig tilbage fra andre og isolere sig kan være resultatet, når depressionen tager fat.

3) At du ikke har lyst til at spise ordentligt eller ændre dine spisevaner er andre advarselstegn på depression . Detteer et problem, fordi det påvirker både dit fysiske og dit mentale helbred.

4) At du ikke kan “komme i gang” med livet og udføre opgaver kan også være et tegn på depression. At føle sig træt eller ikke at have nogen motivation kan være resultatet af depression .

5) At føle sig håbløs med hensyn til fremtiden er også et tegn på, at der er nogetforkert. Når en person er deprimeret, kan vedkommende have tanker om at være værdiløs eller hjælpeløs, og muligvis følelsen af lavt selvværd.

6) At føle sig trist eller grådkvalt hele tiden er et andet tegn på depression. Dette kan være svært at håndtere, da dit humør skifter fra dag til dag. I nogle tilfælde kan det også føre til fysisk ubehag herunder smerter og hovedpine.

7) At føle sig vred eller irritabel kan være et andet advarselstegn på depression. Mænd er mere tilbøjelige til at vise deres vrede udadtil, men det betyder ikke, at de ikke føler sig deprimerede.

8) At miste interessen for sex er et andet problem, som mænd med depression oplever. Dette kan føre til anstrengte forhold til andre og kan også forårsage stress i forholdet.

Hænger depression hos mænd sammen med stress?

Mange mænd vil opleve stress i deres liv fra tid til anden, men hvis stressen fortsætter, kan det føre til depression. Stressende begivenheder, der kan udløse følelser af depression, omfatter bl.a:

  • Personlige problemer som f.eks. et brud eller at miste sit job
  • Større ændringer i livet som f.eks. flytning eller ægteskab
  • Økonomiske problemer og pengeproblemer
  • Sammenbrud i familien,som f.eks. skilsmisse eller separation
  • Sorg, herunder tab af en elsket person ved dødsfald
  • Sygdom og kroniske smerter
  • Problemer i parforholdet

Hvad er sammenhængen mellem depression hos mænd og sundhed?

Mænd med ubehandlet depression kan udvikle flere forskellige sundhedsproblemer: vrede og aggression tab af interesse for dit udseende vægtændringer indtage for meget alkohol.

Er der noget som mænd kan lære om sig selv af en depression?

At være deprimeret hjælper dig til at se dig selv mere klart. Du kan måske ikke lide alle de ting, du ser, men det er vigtigt for dit helbred og dit velbefindende.

Du kan føle dig vred eller irritabel, når du er deprimeret – det kan være nyttigt at tale om disse følelser med en person, der vil lytte uden at dømme dig, f.eks. en nær ven eller et familiemedlem eller en professionel, f.eks. din praktiserende læge.

Det forekommer hyppigt at man oplever anfald af angst mens man har depression. det er vigtigt at tale om angst generelt og mere specifikt eventuelle tilfælde af panikangst.

En del af symptombilledet for depression er tilstedeværelsen af lavt selvværd. Det er vigtigt at se følelsen af lavt selvværd som en del af symptombilledet på depression, og ikke som en selvstændig psykologisk problemstilling.

Hvad kan jeg gøre ved depression?

Det første skridt i retning af at få hjælp er at bede om det. Ved at tale med en person, du har tillid til, og ved at lave en aftale med din praktiserende læge viser du, at du værdsætter dit helbred og velvære nok til at tage skridt til at blive rask igen.

Det er også en mulighed at du tager kontakt til en psykolog som er uddannet og erfaren indenfor Kognitiv Adfærds Terapi (CBT), som er en af de mest effektive metoder til at behandle depression. Det vil ofte være sådan at din praktiserende læge vil anbefale dig at gå ind i et psykolog hos en kogntiv psykolog.

CBT er samtidig en meget effektiv behandlingsform overfor angst og lavt selvværd. En veluddannet kognitiv psykolog vil kunne hjælpe med at udrede situationen, og vurdere hvilke behandlingsmæssige tiltag der er mest hensigtsmæssige at tage.