Undervisning i meditation

Hvad er meditation?

Meditation er defineret som “en tilstand af intens bevidsthed om ens egne følelser, tanker og omgivelser, især uden at være knyttet til disse tanker eller følelser.”

Hvilke gavnlige virkninger giver det?

Der er mange fordele, som meditation giver. Meditation har vist sig at kunne reducere stress (herunder de fysiske symptomer, der følger med at være stresset), sænke blodtrykket, øger serotoninniveauet i blodet, fører til sundere interpersonelle relationer, giver langsigtede forbedringer i den psykologiske sundhed og reducerer symptomer på angst, depression og lavt selvværd.

Meditation fører også til en ændret bevidsthedstilstand. Dette kan betyde forskellige ting for forskellige mennesker, afhængigt af hvilken praksis de vælger at bruge.

Hvad er MBSR – mindfulness?

MBSR er mindfulness baseret stressreduktion. MBSR blev skabt for at hjælpe patienter på hospitaler med at håndtere de vanskeligheder, der er forbundet med deres tilstand, og for at forbedre deres rekreationstid. Kroniske smerter, kræft, hjertesygdomme, angstlidelser, depression og endda psoriasis er blandt de lidelser, der har haft gavn af mindfulness-meditation.

Hvem kan drage fordel af meditation?

Alle kan have gavn af meditation. Så længe man er villig til at øve sig og lære, kan folk i alle aldre og med alle baggrunde opleve fordelene ved at praktisere mindfulness og meditation.

Hvordan begynder jeg?

Den bedste måde at komme i gang med meditation på er at finde et roligt sted uden distraktioner, hvor du ikke vil blive forstyrret i den tid, der du har planer om at meditere. Det kan være alt fra fem minutter til en time. Luk derefter øjnene, og fokuser på din vejrtrækning.

Bekymr dig ikke om at tænke på noget bestemt eller fare vild i tanker. Vær blot opmærksom på den måde, det føles, når du trækker vejret ind og ud, uden at fokusere for meget på noget andet. Hvis der kommer tanker ind i din tankerne, lad dem gå, og vend opmærksomheden tilbage til din vejrtrækning.

Er virkningerne kun kortvarige?

Den mindfulness meditation, der undervises i under MBSR, har vist sig at føre til ændringer i den måde, som visse områder af hjernen fungerer på. Man mener, at disse ændringer er langsigtede. En undersøgelse viste for eksempel, at personer, der havde praktiseret meditation i mange år havde “mere modstandsdygtigt humør, bedre adfærdsmæssige reaktioner på stress og bedre hormonelle profiler.” Virkningerne af mindfulness meditation menes at være langsigtede, fordi de ændringer, som mindfulness-meditation forårsager i hjernen, ikke er relateret til hukommelsen.

Alternativt kan du praktisere transcendental meditation (TM), som hjælper folk med at opleve dyb hvile og afslapning, hvilket genopretter kroppen til en mere naturlig tilstand.

Meditation er dog ikke en kur mod alle sygdomme. Faktisk har nogle mennesker rapporteret, at efter de begyndte at meditere, blev de skuffede, fordi de ikke fik det bedre med det samme.

Hvor lang tid tager et MBSR kursus?

Et typisk MBSR-kursus varer omkring otte uger. Kurset kræver en heldagssession om ugen, en aftensession en gang hver anden uge og daglig meditationspraksis derhjemme.

Hvad er kravene for at deltage i MBSR?

Folk, der deltager i MBSR, behøver ikke nogen tidligere erfaring med meditation, men kurset kræver, at deltagerne er villige til at praktisere meditation dagligt, lytte til de indspillede MBSR-kursussessioner og deltage i nogle af aftenmøderne.

Har jeg brug for noget udstyr?

Deltagerne behøver ikke at købe noget særligt for at deltage i MBSR-kurset. Hvis du imidlertid gerne vil fortsætte med at praktisere mindfulness, finder nogle mennesker er det nyttigt at købe meditationspuder eller bænke.

Kan jeg være sikker på, at det vil hjælpe mig?

Forskning viser, at mindfulness-meditation hjælper folk til at slappe af, forbedrer deres bevidsthed og giver dem mulighed for at tage tid ud af deres travle liv. Dette kan føre til forbedrede håndteringsmekanismer, lavere blodtryk og færre symptomer på angst.

Ligesom enhver anden behandling, mindfulness meditation hjælper måske ikke alle. Det er dog en behandling med lav risiko, som let kan afprøves af alle, der er interesserede i at lære at slappe af og regulere deres egne tanker.

Hvis man er villig til som eksperiment for sig selv, at meditere 20-30 minutter om dagen hver dag i tre måneder, vil de fleste opleve resultater i retning af et lavere niveau af stress, lavere niveau af depression, en bedre kognitiv kontrol over de tanker der kan føre til angst, og eventuelt en mindre grad af lavt selvværd. Der kan man spørge sig selv man føler det er nogle virkninger man har brug for og som er værd at gå efter.