Lavt selvværd: Årsager, symptomer og behandling

Selvværd er en persons samlede vurdering eller vurdering af sit eget værd. Det er en vurdering af sig selv og en holdning til sig selv.

Med andre ord kan lavt selvværd defineres som, når en person føler sig utilstrækkelig og uværdig, når han eller hun sammenligner sig selv med andre. Lavt selvværd er en lav opfattelse af ens egen værdi.

Årsager til lavt selvværd

Der er mange forskellige årsager, der kan bidrage til et lavt selvværd hos en person. Dette kan tilskrives en række faktorer, herunder:

  • biologiske årsager såsom genetik og neurokemi
  • miljømæssige årsager såsom misbrug og lav socioøkonomisk status
  • kognitive årsager som f.eks. hvordan du ser på dig selv, dine tidligere oplevelser og erindringer og din tankeproces.

Symptomer på lavt selvværd

Der er mange symptomer, der kan være forbundet med lavt selvværd, som omfatter blandt andet:

  • lav tillid til dine overbevisninger og vurderinger om dig selv
  • lav self-efficacy, som er defineret som en lav opfattelse af egne evner.
  • lav grad af selvhævdelse
  • lav tilfredshed med dig selv
  • lav følelse af stolthed over dig selv

Oplevelsen af lavt selvværd kan føre til en række andre problemer, herunder depression, forskellige former for angst, og det kan føre til misbrug. Behandling af lavt selvværd er vigtigt for at afhjælpe disse problemer.

Behandling af lavt selvværd

Der findes mange forskellige former for behandling af lavt selvværd, som kan udføres af både fagfolk og af den enkelte selv. Fagfolk, der typisk arbejder med behandling af lavt selvværd, omfatter psykoterapeuter, psykologer og psykiatere.

Når folk behandler lavt selvværd på egen hånd, er det er kendt som selvhjælp.

Der findes en række forskellige teknikker, der kan bruges til at behandle lavt selvværd. Disse omfatter Kognitiv adfærdsterapi, der også er kendt som CBT. Det er en type samtaleterapi, der går ud på at se på lavt selvværd fra en anden vinkel. CBT fokuserer på problemløsning og på at arbejde sig igennem situationer for at hjælpe dig med at forbedre lavt selvværd. CBT er samtidig en effektive terapeutisk tilgang til at behandle angst og depression.

Kognitiv adfærdsterapi er en effektiv behandling af lavt selvværd. Den kan udføres i gruppesessioner med det formål at hjælpe andre, der også oplever lavt selvværd. CBT kan også bruges som en enkelt terapisession, der tager fat på lavt selvværd, eller det kan være en del af en kombineret terapi med medicin for at reducere symptomer på lavt selvværd.

Det er vigtigt at finde måder at forbedre dit lave selvværd på, så du føler dig mere positiv over for dig selv.

Selvhjælp

Hvad kan du selv gøre for at bedre dit selvværd?

Du kan øge lavt selvværd ved at gøre ting, der får dig til at få det bedre med dig selv. Det er også vigtigt at huske på, at lavt selvværd kan skyldes mange faktorer, hvilket betyder, at lavt selvværd ikke altid er “kun i dit hoved”

Mange mennesker oplever, at lavt selvværd kommer gradvist, og at det bliver værre i løbet af tid. Folk med lavt selvværd har en tendens til at nedvurdere sig selv, f.eks. ved at sige ting som “Jeg kan ikke gøre noget rigtigt” eller “Jeg ødelægger altid alting” Når lavt selvværd ikke bliver kontrolleret, kan det blive til lav selvtillid og lav self-efficacy. Det betyder, at du ikke har tillid til dine egne evner.

En anden ting man kan gøre selv, er at dyrke motion for at sænke sit niveau af stress. Et lavere stressniveau vil alt andet lige føre til en bedre tilstand på en lang række psykologiske parametre.

Undersøgelser af de positive psykologiske effekter af mindfulness meditation viser at regelmæssig udøvelse af meditation fører til et bedre selvværd.

Sammenhæng mellem lavt selvværd og depression

Personer med lavt selvværd har større risiko for at udvikle depression. Lavt selvværd er faktisk et af de største advarselstegn for depression.

Hvis du lider af en konstant følelse af ikke at være god nok, eller hvis hvis lavt selvværd forstyrrer dit daglige liv, kan lavt selvværd være et alvorligt problem.

Lavt selvværd kan føre til dårligt humør og depression. I og med at lavt selvværd kan føre til depression, så medfører det at det også kan føre til stress. Man finder næsten altid stress hos personer der har depression.

Hvor lang tid tager et terapiforløb omkring at afhjælpe lavt selvværd?

En CBT-session om lavt selvværd kan vare alt fra et par minutter til et par timer. Et terapiforløb med lavt selvværd består normalt af mere end én CBT-session med lavt selvværd, der udføres med regelmæssige intervaller over flere måneder eller endda år. Længden af forløbet med lavt selvværd afhænger af alvoren af lavt selvværd og din evne til at bearbejde problemer med lavt selvværd i behandlingen.

Læs mere

Du kan finde mere information og links til litteratur om lavt selvværd her.