Stress

Stress refererer generelt til to ting: på den ene side den psykologiske opfattelse af et pres og på den anden side kroppens reaktion på det. Der er flere systemer involveret, fra stofskifte over muskler til hukommelse.

Noget stress er nødvendigt for alle levende systemer; det er det middel med hvilket de møder og reagerer på eksistensens udfordringer og usikkerheder. Opfattelsen af fare udløser et automatisk reaktionssystem, kendt som kamp-eller-flugt-respons, der aktiveret gennem hormonelle signaler forbereder et dyr til at imødekomme en trussel eller til at flygte fra det.

Hvad forårsager stress?

En stressende begivenhed – uanset om det er en slange der pludselig indfinder sig på skovstien eller det er frygten for at miste sit job, når chefen råber højt – så udløses der en kaskade af hormoner, herunder adrenalin og kortisol, som strømmer gennem kroppen.

Disse hormoner øger hjerterytme og blodcirkulation for at understøtte at man kan reagere hurtigt, de mobiliserer fedt og sukker så det bliver til parat energi, fokuserer opmærksomheden så man kan få øje på faren, de forbereder musklerne på bevægelse og meget mere.

Men denne livreddende reaktion var beregnet til at løse kortsigtede, livstruende problemer, ikke vanskeligheder der udfolder sig over længere tid, så som daglige trafikpropper eller ægteskabelige problemer – for at nævne et par af de mange udfordringer, der kan aktivere stressreaktionen i vores livsførelse i dag.

Hvorfor er jeg altid stresset og ængstelig?

Mange mennesker føler i dag, at de konstant kæmper med stress og angst. Samfundets optagethed af produktivitet, den konstante strøm af digital information vi forbruger, stadig mere stillesiddende livsstil og følelse af at være overvældet, kan bidrage til den stress, som så mange oplever.

Hvad fører til kronisk stress?

Kronisk stress kan ofte være svært at få øje på, da det kan opstå selvom der ikke har indfundet sig en alvorlig eller akut hændelse. Forskellige faktorer, såsom et forstyrret søvnmønster, følelsen af ikke at blive værdsat på på arbejdet, og det ikke at have tætte relationer til venner eller familiemedlemmer, kan alle hver især bidrage til kronisk stress.

Hvordan holder jeg stressen nede?

Der er både fysiske og psykologiske tilgange til at dæmpe stress. Fysiske metoder omfatter meditation, yoga og motion. Psykologiske strategier kan omfatte at man støtter sig mere til nærtstående, eller i mere alvorlige tilfælde kan de indbefatte at se en psykolog.

Siden stressreaktionen begynder i hjernen med at der er en opfattelse af fare eller noget ukendt, så mener forskere nu, at den mest grundlæggende og sandsynligvis mest effektive måde at afmontere stress på, er at ændre opfattelsen af visse situationer, så de ikke ses som så stressende i det hele taget.

Undersøgelser viser, at det at hjælpe mennesker med at se visse oplevelser – såsom afsluttende eksamener – som krævende udfordringer snarere end farlige, beskytter dem mod de nedbrydende virkninger af stress. Herved kan man stadig lade stressen levere sine positive effekter, såsom fokuseret opmærksomhed og hurtigere informationsbehandling. At ændre tankegangen omkring stress, minimerer ikke kun stressens skadevirkninger, viser undersøgelser, men det forbedrer også ydeevne og produktivitet.

Det at komme ud i naturen virker afstressende for mange, ganske enkelt at gå en tur i skoven eller ved stranden og sidde på en sten og lade roen sænke sig. Det er også en vældig ressource i ens liv hvis man har en hobby som at komme ud at ride på sin hest. Det vil også hjælpe til at nedbringe stress.

Hvordan styrer jeg stress?

Planlæg og organiser din tid godt, reflekter over dine værdier og styrker, og indøv afslapningsteknikker såsom dyb vejrtrækning. Derudover skal du omformulere negative tanker om en situation til neutrale eller positive tanker, så du kan få et overblik over situationen. Forskning viser, at den slags strategier med succes kan dæmpe stress.

Hvilke sunde metoder findes der til stresshåndtering?

Der er både sunde og usunde måder at respondere på stress. De usunde reaktioner kan omfatte at forbrug af alkohol, stoffer eller måske endda gambling. Sunde mestringsstrategier omfatter meditation, motion, at føre dagbog, at praktisere taknemmelighed, samt at forsøge at give slip på det der er uden for vores kontrol.

Hvordan håndterer jeg arbejdsrelateret stress?

I stedet for at fokusere på en overvældende følelse af bekymring eller ansvar, er det bedre at være specifik omkring de opgaver, der skal løses. Del hver enkelt opgave op i små, håndterbare dele, og fokuser derefter på en af dem ad gangen i stedet for at prøve at multitaske. Den slags handlinger kan hjælpe med at bringe arbejdsstress under kontrol. Arbejdsrelateret stress kan også føre til lavt selvværd for mange mennesker.

Hvordan håndterer jeg stress over coronavirus?

Erkend og acceptér symptomerne på stress – såsom koncentrationsbesvær, irritabilitet eller tristhed og søvnproblemer – så du kan blive klar over hvornår og hvordan du skal reagere. Kontrollér de ting du kan kontrollere, og prøv derefter at give slip på bekymringer over ting som du ikke kan kontrollere. Desuden er det en rigtig god ide at skrue ned for forbruget af nyheder, ræk ud ud til dine kære og øv egenomsorg.

Hvordan stress påvirker dit helbred

Korte stressudbrud er ikke i sig selv skadelige, selvom det kan tage noget tid for kroppen at falde til ro igen. Alligevel kan langvarig eller gentagen aktivering af stressreaktionen have skadelige fysiske og psykologiske konsekvenser. Disse konsekvenser omfatter lidelser fra hjertesygdomme og diabetes til angst og depression.

Stresspåvirkning af helbredet

Stress kan føre til forandringer i mange forskellige områder af kroppen. Stress kan føre til hurtigere hjerterytme, muskelspændinger og mave -tarmproblemer. Det kan føre til tungere og hurtigere vejrtrækning, som kan belaste lungerne og kan sænke immunsystemets evne til at reagere på trusler.

Hvilke skader kan stress påføre immunsystemet?

Stress kan føre til ændringer i mange forskellige dele af kroppen. Stress kan føre til hurtigere hjerteslag, muskelspændinger og mave -tarmproblemer. Det kan føre til tungere og hurtigere vejrtrækning, som kan belaste lungerne og stumpe immunsystemets evne til at reagere på trusler.

Hvordan påvirker stress hjernen

Stresshormoner, såsom cortisol, produceres naturligt hver dag, så folk kan tage de udfordringer, der venter. Men et konstant højt niveau af stresshormoner over længere tid kan påvirke hjernen til at fungere anderledes, hvilket kan føre til hukommelsesforringelse, kognitive problemer, angst eller depression.

Hvad er symptomerne på stress?

Når en person har langvarig (kronisk) stress, forårsager fortsat aktivering af stressresponset slid på kroppen. Fysiske, følelsesmæssige og adfærdsmæssige symptomer udvikler sig.

Fysiske symptomer på stress omfatter:

 • Smerter og ubehag
 • Brystsmerter eller en følelse af at dit hjerte galloperer
 • Udmattelse eller søvnbesvær
 • Hovedpine, svimmelhed eller rysten
 • Højt blodtryk
 • Spændinger i muskler og kæbe
 • Mave- eller fordøjelsesproblemer
 • Problemer med at have sex
 • Svagt immunsystem

Stress kan føre til følelsesmæssige og psykiske symptomer som:

 • Angst eller irritabilitet
 • Depression
 • Angstanfald
 • Sorg

Ofte forsøger mennesker med kronisk stress at klare det med usund adfærd, herunder:

 • Drikker for meget eller for ofte
 • Gambling
 • Overspisning eller udvikling af en spiseforstyrrelse
 • Drikker for meget eller for ofte
 • Gambling
 • Overspisning eller udvikling af en spiseforstyrrelse
 • Deltagelse i impulsiv sex, shopping eller internetbrowsing
 • Rygning
 • Brug af stoffer

Man kan sige at det breder sig som ringe i vandet når stressniveauet har været højt længe. I og med at stress fører til øget risiko for depresssion, og vi ved at lavt selvværd er en del af symptombilledet for depression, så følger det heraf at stress over længere tid kan føre til lavt selvværd.

Hvordan diagnosticeres stress?

Selvom stress er subjektiv – kan den måles med test. En sundhedsfaglig person kan bruge spørgeskemaer til at forstå din stress, og hvordan det påvirker dit liv.

Hvis du har kronisk stress, kan din læge evaluere symptomer, der skyldes stress. For eksempel kan forhøjet blodtryk diagnosticeres og behandles.

Hvor længe varer stress?

Stress kan være et kortsigtet problem eller et langsigtet problem, afhængigt af hvilke ændringer der sker i dit liv. Regelmæssig brug af stresshåndteringsteknikker kan hjælpe dig med at undgå de fleste fysiske, følelsesmæssige og adfærdsmæssige symptomer på stress.

Hvornår skal jeg tale med en læge om stress?

Du bør søge lægehjælp, hvis du føler dig overvældet, hvis du bruger stoffer eller alkohol til at klare det, eller hvis du har tanker om at skade dig selv. Din læge kan hjælpe med at tilbyde råd, ordinere medicin eller henvise dig til en terapeut.

Det er naturligt og normalt at være stresset nogle gange. Men langvarig stress kan forårsage fysiske symptomer, følelsesmæssige symptomer og usund adfærd. Prøv at lindre og håndtere stress ved hjælp af et par enkle strategier. Men hvis du føler dig overvældet, skal du tale med din læge.